Podmienky stravovania zamestnancov podľa Zákonníka práce a účtovných postupov

Vydáno: 25 minút čítania
Stravovanie zamestnancov je ustanovené v § 152 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“). Postupy účtovania pre podnikateľov v podvojnom účtovníctve vydané opatrením MF SR č. MF/23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) neobsahujú účtovanie poskytovania stravného, preto pri účtovaní je potrebné vychádzať zo Zákonníka práce.
Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom
vo všetkých zmenách
stravovanie
zodpovedajúce zásadám správnej výživy
priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti.
Túto povinnosť má aj zamestnávateľ alebo agentúra dočasného zamestnávania voči dočasne pridelenému zamestnancovi. Túto
povinnosť nemá
voči zamestnancom vyslaným na
pracovnú cestu, s výnimkou
zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny a
voči zamestnancom, ktorým poskytuje finančný príspevok na stravovanie.
Povinnosť zamestnávateľa ustanovená v prvej vete sa nevzťahuje na zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v zahraničí.
Zamestnávateľ
zabezpečuje stravovanie
podľa odseku 1 najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny
vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa
alebo zabezpečí stravovanie pre svojich
zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby,
ak ich sprostredkuje u právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby.
Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie
má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu
viac ako štyri hodiny
. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť ďalšie stravovanie alebo poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie.
Zamestnávateľ prispieva na stravovanie
podľa odseku 2 v sume
najmenej
55 % ceny jedla,
najviac
však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“). Príspevok podľa prvej vety sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok podľa osobitného predpisu.
Pri
zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom
právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby,
sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín
podľa osobitného predpisu. Zamestnávateľ poskytuje
stravovaciu poukážku v elektronickej forme;
to neplatí, ak použitie stravovacej poukážky v elektronickej forme zamestnancom počas pracovnej zmeny na pracovisku alebo v jeho blízkosti nie je možné.
Pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má
oprávnenie
sprostredkovať stravovacie služby prostredníctvom stravovacích poukážok,
je výška poplatku za sprostredkované stravovacie služby maximálne 2 % z hodnoty sumy uvedenej na stravovacej poukážke
.
Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie
v sume podľa odseku 8,
ak:
-
povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku,
-
zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie podľa odseku 2,
-
zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom,
-
ide o zamestnanca vykonávajúceho domácku prácu alebo teleprácu a zamestnávateľ mu nezabezpečí stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, alebo ak by stravovanie podľa odseku 2 bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.
Zamestnávateľ, ktorý nezabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, ak nejde o prípady podľa odseku 6, je povinný umožniť zamestnancom výber medzi zabezpečením stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, formou stravovacej poukážky alebo poskytnutím finančného príspevku na stravovanie. Zamestnanec je viazaný svojím výberom počas 12 mesiacov odo dňa, ku ktorému sa výber viaže. Podrobnosti výberu a realizácie povinnosti zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie alebo poskytovať finančný príspevok na stravovanie na základe výberu môže zamestnávateľ ustanoviť vo vnútornom predpise. Zamestnávate

Související dokumenty

Súvisiace články

Chyby v mzdách a ich oprava
Benefity zamestnancov z hľadiska daňových a účtovných predpisov (IV.)
Oceňovanie nepeňažných príjmov zamestnancov
Daň z príjmov právnickej osoby - aktuálne problémy
Cestovné náhrady a ich rozúčtovanie na prelome účtovných období
Príspevok na rekreáciu alebo športovú činnosť dieťaťa
Povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca súvisiace s ukončením obdobia pandémie
Zvyšovanie veľkostných podmienok na povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom
Tvorba rezervy na nevyčerpanú dovolenku
Dobropis za spôsobenú škodu
Zmeny v zákone o účtovníctve pre rok 2022
Nízkopríjmový konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným a zdravotné odvody od roku 2023
Účtovanie miezd v podvojnom účtovníctve
Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie zamestnancov (2. časť)
Pôžičky poskytované zamestnancom
Vykonanie opráv v podaných prehľadoch a hláseniach
Účtovanie cestovných náhrad v podvojnom a jednoduchom účtovníctve
Stravné lístky na konci zdaňovacieho obdobia
Účtovanie stravných lístkov

Súvisiace otázky a odpovede

Účtovanie stravného zrážkou zo mzdy v rozpočtovej organizácii
Účtovanie výplaty čistej mzdy zamestnancom na osobné účty
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Zapožičanie zamestnanca
Vrátené garančné poistné
Cestovné náhrady a ich účtovanie
Účtovanie na účtoch 521 , 522, 523 , 331, 366
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Odchodné - rezerva
Čo je originál priepustky od lekára (papierová forma) podľa zákona o účtovníctve? A podľa Zákonníka práce?
Účtovanie príspevku na projekt z EÚ
Náhrada mzdy pri neplatnej výpovedi
Očkovanie zamestnancov na zahraničnej pracovnej ceste
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Zrážka zo mzdy zamestnancom stravné
2014 roční zúčtování od pojišťovny Dovera
Prevod majetku a záväzkov z SZČO do s.r.o. z pohľadu účtovania, ocenenia majetku, DPH a dani z príjmov
Správne účtovanie športového klubu - kolektív

Súvisiace predpisy

Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z.n.p.
Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92 zo 16. decembra 2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva
Zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z.n.p.
152/1994 Z.z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov
Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z.n.p.