Výška stravného od 1. decembra 2016

Vydáno: 9 minút čítania

Povinnosť zabezpečiť stravovanie má každý zamestnávateľ, bez ohľadu na to, či ide o právnickú alebo fyzickú osobu, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu. V súlade s § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách dochádza od 1. 12. 2016 k úprave súm stravného pre pracovné cesty. V článku vás oboznámime, aký to prináša dopad nielen na výšku stravného poskytovaného pri pracovných cestách, ale aj na rozsah zabezpečovania stravovania zamestnávateľa pre zamestnancov.

V praxi sa stretávame v súvislosti so stravovaním zamestnancov s dvoma základnými pojmami, pričom každý z nich predstavuje samostatný inštitút. Stravovanie je plnenie, ktoré je zamestnávateľ povinný poskytovať pre zamestnancov v súvislosti s výkonom ich závislej činnosti na pravidelnom pracovisku, a to za podmienok a v rozsahu, ktorý ustanovuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. Zabezpečovanie stravovania súvisí nepriamo aj s pojmom stravné. Stravné (v praxi používaný aj pojem „diéty“) sa považuje za cestovnú náhradu, ktorá sa zamestnancovi vypláca v súvislosti s jeho účasťou na pracovnej ceste podľa pravidiel ustanovených v zákone č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“). Zamestnancovi patrí stravné za každý kalendárny deň pracovnej cesty a jeho výška je ustanovená v závislosti od času trvania pracovnej cesty v kalendárnom dni, pričom čas trvania pracovnej cesty je rozdelený na tri časové pásma.

 

Stravovanie zamestnancov

Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla. Súčasná právna úprava upravuje, že zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť stravovanie v priebehu pracovnej zmeny, a to najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja. Stravovanie môže zabezpečiť troma spôsobmi (resp. ich kombináciou), a to:

Související dokumenty

Súvisiace články

Pracovné cesty v daňových súvislostiach
Cestovné náhrady – zmeny v náhradách a dopady ich zvýšenia (II.)
Cestovné náhrady - zmeny v náhradách a dopady ich zvýšenia
Preddavok na pracovnú cestu a jeho vyúčtovanie
Vozidlo a zamestnávateľ
Nové sumy stravného a stravovanie zamestnancov od 1. októbra 2023
Poskytovanie nenárokových cestovných náhrad v rozpočtových a príspevkových organizáciách
Sumy stravného od 1. júla 2019
Cestovné náhrady poskytované zamestnancom pri tuzemskej pracovnej ceste (2. časť)
Zvýšenie cestovných náhrad od 1. júna 2025
Zvýšené sumy stravného od 1. apríla 2025 a dopady ich zvýšenia
Strava poskytovaná zamestnávateľom zamestnancovi a jej oslobodenie od dane
Výdavky na stravné podnikateľa ako daňový výdavok
Poskytovanie stravného v daňových súvislostiach
Vyplácanie cestovných náhrad počas práceneschopnosti
Preplatenie cestovných náhrad pre hospitalizovaného zamestnanca
Cestovné náhrady v prípade, ak na pracovnú cestu ide iná osoba ako zamestnanec
Stravné pri zahraničných pracovných cestách na rok 2005
Zahraničná pracovná cesta

Súvisiace otázky a odpovede

Cestovné náhrady zamestnancov pracujúcich v zahraničí
Nárok na stravné
Nárok zamestnanca na cestovné náhrady
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Príplatok pri pracovnej ceste
Vyplácanie záloh / cestovných náhrad na účet zamestnanca
Poistenie ako daňový výdavok
Nárok na cestovné náhrady
Spoločník a konateľ - nelegálna práca, cestovné náhrady
Cestovné náhrady a ich účtovanie
Počítanie pracovného času počas pracovnej cesty
Ubytovanie zamestnanca
Vyúčtovanie zahraničnej pracovnej cesty v dvoch menách - je to možné?
Cestovné náhrady
Cestovné náhrady a daňový výdavok
Konateľ spoločnosti a účtovanie cestovných náhrad
Nárok na tuzemské stravné
Záloha na príspevok na stravovanie
Preddavok na zahraničnú pracovnú cestu
Súhlas s vyslaním na služobnú cestu - podpis