Kalkulácie nákladov
Reštaurácia, ktorá účtuje v sústave podvojného účtovníctva je mesačnými platiteľom DPH. Akým spôsobom sa účtuje strava zamestnancov reštaurácie? Reštaurácia nemá stravné lístky, má účtovať aj na účte 622 aktiváciu?
Spoločnosť vydáva knihu, s ktorou boli spojené nasledovné externé náklady: autorský honorár autora, grafická úprava knihy, jazyková korektúra, tlač a viazanie knihy. Náklad knihy bude 1 000 ks. Budú všetky tieto náklady vstupovať do výpočtu ocenenia ...
Každý dobrý záhradník vie, že pravidelným orezávaním stromu sa dosiahne jeho oživenie a zabráni sa rastu neužitočných alebo dokonca škodlivých výrastkov. Toto isté platí aj pre mechanizmus interných kontrol, ktorý bez pravidelnej revízie bude ...
Pre výrobu v najširšom ponímaní sú potrebné výrobné faktory, ktorými sú dlhodobý hmotný majetok, materiál, riadiaca a výkonná práca. Všetky tieto faktory majú v podniku svoju kapacitu zodpovedajúcu úrovni vedecko-technického rozvoja.
Kalkulácia neúplných nákladov nepriraďuje kalkulačnej jednotke všetky položky nákladov, ale iba tie, ktoré vieme priamo priradiť, teda variabilné náklady na jednotku produkcie. Pri tejto kalkulácii sa rozlišujú priame náklady a tzv. hrubé rozpätie alebo ...