Stravovanie zamestnancov z hľadiska účtovania a uplatňovania zákona o DPH

Vydané: 14 minút čítania

Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. V článku sa zameriame na problematiku stravovania zamestnancov v súvislosti s jeho účtovaním, ako aj uplatňovaním zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Stravovanie zamestnancov v súlade s § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) môže platiteľ dane zabezpečovať rôznymi formami:

  • vo vlastnom stravovacom zariadení (napr. závodná jedáleň),
  • v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, príp. prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (závodná jedáleň, reštaurácia a pod.),
  • prostredníctvom sprostredkovateľov, ktorí samotné stravovacie služby neposkytujú, ale ich zabezpečujú od iných osôb.

Poskytovanie stravovania zamestnancom je v súlade s § 9 ods. 1, príp. ods. 4 zákona o DPH dodaním služby. Základom dane pri dodaní služby stravovania je protihodnota, ktorú zaplatil zamestnanec, znížená o DPH (rozsudok ESD C-412/03).

Zamestnávateľ:

  • spravidla prispieva na stravovanie zamestnancovi v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“); v prípade stravovacej poukážky sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky, ktorá musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu, aktuálne vo výške do 2,20 €, tzn. 55 % zo 4 €, je príspevok zamestnávateľa na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) daňovým výdavkom; o príspevku účtuje na ťarchu účtu 527 − Zákonné sociálne náklady,
  • môže prispieť na stravovanie zamestnancovi aj sumou presahujúcou stanovený limit 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 − 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách; suma presahujúca stanovený limit nie je na účely zákona o dani z príjmov daňovým výdavkom zamestnávateľa; o časti príspevku presahujúcej limit účtuje na ťarchu účtu 528 − Ostatné sociálne náklady,
  • prispieva aj zo sociálneho fondu; o príspevku účtuje na ťarchu účtu 472 − Sociálny fond, väčšina zamestnávateľov príspevok na stravovanie zamestnancov zo sociálneho fondu poskytuje napriek tomu, že zo zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. im táto povinnosť nevyplýva,
  • daň z pridanej hodnoty odvádza z protihodnoty, ktorú platí zamestnanec; účtuje v prospech účtu 343 − Daň z pridanej hodnoty.
 

Vznik daňovej povinnosti

Daňová povinnosť pri dodaní služby vzniká podľa § 19 ods. 2 zákona o DPH dňom dodania služby. Ak je platba prijatá pred dodaním tovaru alebo služby, vzniká podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH daňová povinnosť z prijatej platby dňom prijatia platby.

1 . Zabezpečenie stravovania vo vlastnom stravovacom zariadení pre vlastných zamestnancov

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ dane zabezpečuje stravovanie zamestnancov poskytovaním jedla vo vlastnom stravovacom zariadení. Náklady na jednu stravnú jednotku predstavujú 3 € bez DPH.

Zamestnávateľ, platiteľ dane, si z nákupu surovín odpočíta daň podľa § 49 − § 51 zákona o DPH.

Pri poskytovaní stravy vlastným zamestnancom určí základ dane podľa § 22 zákona o DPH.

Cena poskytnutej stravy bez DPH

3,00 €

Z toho:

– príspevok zamestnávateľa (55 %)

– základ dane (45 %)

– daň 20 % (1,35 x 20)

1,65 € (suma spĺňa limit do 2,20 €)

1,35 €

0,27 €

Zamestnanec hradí

1,62 €

Zamestnávateľ hradí

1,65 €

Cena poskytnutej stravy s DPH (1,62 + 1,65)

3,27 €

Služba je dodaná dňom poskytnutia stravy. Ak zaplatenie stravných lístkov predchádza momentu poskytnutia stravovacej služby, vzniká daňová povinnosť dňom prijatia platby (§ 19 ods. 4 zákona o DPH). Do daňového priznania uvádza zamestnávateľ základ dane, protihodnotu, ktorú hradí zamestnanec (1,35 €) a tomu prislúchajúcu daň (0,27 €).

Účtovanie:

  • Obľúbené
  • Poznámka

Kapitoly článku

Zdieľanie dokumentu

Poznámka k dokumentu